Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Sie 17, 2020 in Zdrowie |

Na te warzywa zwróć uwagę – najzdrowsze warzywa

Na te warzywa zwróć uwagę – najzdrowsze warzywa

Tyle się słyszy o zbawiennym wpływie warzyw na nasz organizm. Ile to witamin i minerałów jest zawartych w warzywach. Ale też ile niekiedy trzeba ich zjeść, by zapewnić sobie odpowiednią dawkę składników odżywczych, potrzebnych dla naszego ciała. Okazuje się, że w niektórych przypadkach wystarczy niewiele.
Oto zestawienie kilku prawdziwych bomb składników odżywczych. Dowiesz się z niego które warzywa są najzdrowsze.

Rukiew wodna

Okrzyknięta ostatnio najzdrowszym warzywem na świecie. Nie bez powodu. Zawiera ogrom składników odżywczych takich jak witaminy B6, A,E,K, C, niacyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód. Dzięki temu jest ona świetna dla osób cierpiących na awitaminozę, chcących w naturalny sposób od środka odmłodzić skórę, czy tych, którzy potrzebują wsparcia dla układu pokarmowego, trawiennego i krwionośnego.

Brokuł

Brokuły są często niedoceniane w Polsce, zwłaszcza przez dzieci. To wielka szkoda, bo brokuły to dobre źródło witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. Równie duży poziom jest witaminy A,E,K, a także błonniku, manganu i fosforu. Warto jeść brokuły również, gdy chce się zapobiec problemom ze wzrokiem, gdyż zawierają luteinę, która dobrze wpływa na oczy. Są polecane również kobietom w ciąży ze względu na kwas foliowy.

Cykoria

Jedzenie cykorii na pewno nie sprawi, że obleci cię cykor jeśli jesteś kobietą w ciąży, karmiącą mamom lub na diecie odchudzającej. Zawiera bowiem szereg witamin A, B1, B2, C, E i K. Ponad to wiele innych składników odżywczych – potas, magnez, kwas foliowy, błonnik, selen, cynk, fosfor. W związku z tym pomaga w odchudzaniu, wspomaga produkcję mleka u karmiących piersią, wspomaga pracę wątroby, a także odmładza skórę.

Rukola

Rukola kojarzona jest ze swoim specyficznym smakiem, którzy jedni lubią, a inni niezbyt. Warto jednak choć spróbować przekonać się do tej sałaty ze względu na jej niezwykłe właściwości zdrowotne. Dostarcza organizmowi witaminy C, magnez, żelazo, kwas foliowy, a także luteiny. Dzięki temu wzmacnia nasz organizm, zapobiega chorobom oczu i wykazuje działanie bakteriobójcze.

Botwina

Botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego są niezwykle odżywcze. Zawierają długą listę witamin i składników odżywczych takich jak witamina A, K, D,E,C, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, potas, magnez i sód. Ze względu na to polecana jest na brak apetytu, zakwaszony organizm, czy odtruwanie organizmu ze wszelkich substancji szkodliwych, jakie pochłaniamy ze środowiska.

Kapusta

Może i mawia się, że jest pusta, ale to duże uchybienie względem kapusty. Zawiera ona bowiem duże ilości witamin z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i mangan. Nie ma co, taka pusta więc nie jest.
I mimo tego, że zwykle po daniach z nią na przykład takich gołąbkach może być nam ciężko, to sama, surowa kapusta dobrze działa na układ pokarmowy, wątrobę i nerki.

Marchew

To pomarańczowe warzywo znane jest głównie z beta karotenu. Związek ten dobrze jest pochodną witaminy A i bardzo dobrze wpływa na nasz wzrok. Jak się już rzekło – posiada jeszcze ogrom witaminy A. Jest w nią tak bogata, że już jedna szklanka dobrego soku z marchwi zapewni ponad 110% zapotrzebowania dziennego na tą witaminę.
Ponad to marchewka posiada właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza przeciwko rakowi płuc.