Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sie 16, 2021 in Inne |

Śliwki z procentem

Śliwki z procentem

Wiadome jest, że nie tylko winogrona sprawdzają się do przygotowania wina, również inne owoce maj odpowiednie właściwości, by móc zostać poddane fermentacji. Tak jest na przykład z wiśniami, z których wino można przygotować we własnej kuchni. Domowe wino z śliwek stanie się nie tylko sposobem na wykorzystanie nadmiaru owoców, jak też na zaskoczenie gości, kiedy postawi się przed nimi butelkę z tym trunkiem.

Słodycz zaklęta

Śliwkę spotkać można w wielu odmianach. Niektóre z nich są bardziej słodkie, inne mają więcej kwaskowatości – każdą z nich chętnie się je podczas sezonu. Kiedy latem pojawi się ich dużo w sklepach, jak i na drzewkach w przydomowym sadzie, poza kompotem i ciastem można stworzyć z nimi również alkohol.

Produkcja domowego wina pozwoli na wykorzystanie nadmiaru zebranych owoców, pozwoli na naukę nowej umiejętności, ale podejmując się jej, należy mieć świadomość, iż czas fermentacji wynosi kilkanaście miesięcy i konieczne będzie uzbrojenie się w cierpliwość. Odczekanie potrzebnego okresu przyniesie ze sobą nagrodę w postaci niezwykle smacznego wina.

Składniki:

  • śliwki, woda, cukier w proporcji na odpowiednią moc trunku.
    By przygotować wino 10%, na kilogram śliwek należy użyć 700 ml wody oraz 200 g cukru. Jeżeli ma być ono mocniejsze, ilość wody należy zmniejszyć, zaś dodać więcej cukru.
  • 3 ml pektoenzymu

Matka drożdżowa:

  • szklanka soku wyciśniętego ze śliwek rozcieńczonego wodą w równych proporcjach
  • łyżka cukru
  • odrobina pożywki do drożdży winnych
  • opakowanie drożdży winiarskich

Przygotowanie

Składniki na „matkę drożdżową” dokładnie wymieszać, pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu przez 3 dni. Słoik z drożdżami musi być zakryty gazą dla dostępu powietrza i ochrony przed muszkami. Gotowa „matka” ma intensywny zapach drożdży i mętny kolor.
Owoce umyć, pozbawić pestek, pokroić na kawałki. Umieścić je w pojemniku do fermentacji, zasypać cukrem, odstawić na 1,5 godziny. Zalać gorącą wodą i dodać pektoenzym. Gdy mieszanka ostygnie, dodać „matkę drożdżową”. Odstawić na pięć dni, zamieszać codziennie rano i wieczorem.
Po pięciu dniach całość wlać do gąsiora, zamknąć go rurką fermentacyjną. Po prawie dwóch miesiącach przelać do butelek lub słoików, odcedzając przez drobne sitko. Wino jest gotowe do spożycia po 12 miesiącach leżakowania.