piątek, 29 listopada, 2024

W internecie znaleźć można liczne przepisy na soki wyciskane, które pokazują, z jakich wielu owoców taki sok może powstać. Nie trzeba się zbytnio ograniczać do samych jabłek czy pomarańczy, ale też wykorzystywać owoce z własnego ogródka. Jakie? Na przykład maliny, z których sok będzie dawał orzeźwienie.

Sok prosto z krzaczka

Uprawa malin we własnym ogrodzie dostarcza wiele frajdy z obserwowania kwitnienia oraz owocowanie, zaś ich zbieranie to często sposób na podjadanie. Maliny najczęściej je się na surowo lub dodaje do deserów, nadają się jednak również do stworzenia własnego soku.

Jakie właściwości mają maliny? Bardzo wiele, więc dziwi, że owoce te wciąż nie są odpowiednio doceniane i często nie pojawiają się w diecie wielu osób. Maliny stanowią bowiem niesamowite źródło przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed starzeniem i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z tego też powodu wykorzystywane są w kosmetyce. Dzięki zawartości licznych witamin i minerałów spożywanie malin wpływa na usprawnienie pracy systemu nerwowego i układu krążenia oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Maliny są również źródłem błonnika pokarmowego, który wypełniając żołądek, daje uczucie sytości. Dzięki temu owoce te polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Ich jedzenie chroni także przed niedokrwistością i innymi chorobami.

Sok z malin spożywać może każdy, zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeżeli wydaje się, że jest za słodki, można rozcieńczyć go, dolewając wody.

Składniki:

  • maliny
  • cukier w proporcji 15 dag na 1 litr powstałego soku
  • woda

Wykonanie

Maliny przebrać, nie myć.
W sokowirówce wycisnąć sok, a następnie owoce i ich pozostałości przelać do garnka.
Zalać taką ilością wody, by przykryła wytłoczyny z malin. Zagotować.
Po przestudzeniu odcedzić, używając do tego sitka przełożonego gazą.
Dodać cukier w proporcji 15 dag na 1 litr powstałego soku. Cukier do soku dodawać po uprzednim rozpuszczeniu go w wodzie.
Sok zlać do butelki, przechowywać w lodówce lub wypić od razu po przygotowaniu.

 

Uroda

Kategorie

Porady wizażystki

Najnowsze komentarze

    cosmetix sklep Warszawa

    W internecie znaleźć można liczne przepisy na soki wyciskane, które pokazują, z jakich wielu owoców taki sok może powstać. Nie trzeba się zbytnio ograniczać do samych jabłek czy pomarańczy, ale też wykorzystywać owoce z własnego ogródka. Jakie? Na przykład maliny, z których sok będzie dawał orzeźwienie.

    Sok prosto z krzaczka

    Uprawa malin we własnym ogrodzie dostarcza wiele frajdy z obserwowania kwitnienia oraz owocowanie, zaś ich zbieranie to często sposób na podjadanie. Maliny najczęściej je się na surowo lub dodaje do deserów, nadają się jednak również do stworzenia własnego soku.

    Jakie właściwości mają maliny? Bardzo wiele, więc dziwi, że owoce te wciąż nie są odpowiednio doceniane i często nie pojawiają się w diecie wielu osób. Maliny stanowią bowiem niesamowite źródło przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed starzeniem i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z tego też powodu wykorzystywane są w kosmetyce. Dzięki zawartości licznych witamin i minerałów spożywanie malin wpływa na usprawnienie pracy systemu nerwowego i układu krążenia oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Maliny są również źródłem błonnika pokarmowego, który wypełniając żołądek, daje uczucie sytości. Dzięki temu owoce te polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Ich jedzenie chroni także przed niedokrwistością i innymi chorobami.

    Sok z malin spożywać może każdy, zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeżeli wydaje się, że jest za słodki, można rozcieńczyć go, dolewając wody.

    Składniki:

    • maliny
    • cukier w proporcji 15 dag na 1 litr powstałego soku
    • woda

    Wykonanie

    Maliny przebrać, nie myć.
    W sokowirówce wycisnąć sok, a następnie owoce i ich pozostałości przelać do garnka.
    Zalać taką ilością wody, by przykryła wytłoczyny z malin. Zagotować.
    Po przestudzeniu odcedzić, używając do tego sitka przełożonego gazą.
    Dodać cukier w proporcji 15 dag na 1 litr powstałego soku. Cukier do soku dodawać po uprzednim rozpuszczeniu go w wodzie.
    Sok zlać do butelki, przechowywać w lodówce lub wypić od razu po przygotowaniu.