Ryba duszona w jarzynach to świetny przepis na dietetyczny obiad albo alternatywna potrawę wegetariańską dla tych, którzy nie jadają mięsa. Jej przygotowanie jest proste, a składniki zapewniają porcję witamin i wartości odżywczych, wpływając pozytywnie na metabolizm i funkcjonowanie organizmu. Jak przygotować rybę duszoną w warzywach?
Jakie składniki będą Ci potrzebne?
Do przepisu można użyć bardzo wielu zestawów warzyw, które pasują do siebie nawzajem i podkreślają smak ryby. W zależności od własnych upodobań, możesz modyfikować przepis i sprawić, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Do przygotowania klasycznej ryby w warzywach potrzebne są: 500g filetów z ryby, cebula średniej wielkości, 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, pół selera, mały por, cytryna, zielona pietruszka, olej, sól i pieprz. Gatunek ryby jest uzależniony od indywidualnych upodobań, ale w tej potrawie najlepiej sprawdzi się dziki łosoś, okoń morski albo pstrąg.
Sposób przygotowania
filety z ryby należy rozmrozić i zamarynować już dzień wcześniej. W tym celu dokładnie je opłucz, skrop sokiem z cytryny, przyprósz solą i pieprzem, a jeśli chcesz, posyp również ulubionymi ziołami. Doskonale sprawdzi się tymianek. Rybę włóż do naczynia z pokrywką i zostaw w lodówce na jeden dzień. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż na oleju. Seler, marchewkę oraz por umyj i obierz. Por i marchewkę pokrój w talarki o grubości pół centymetra, a seler w wąskie słupki. Warzywa dodaj na patelnię z cebulą i duś przez pół godziny, mieszając je co kilka minut. Jeśli warzywa nie były soczyste i zaczną się przypalać, dolej do nich odrobinę przegotowanej wody. Po upływie trzydziestu minut dopraw warzywa solą, pieprzem i ziołami, a na górze ułóż marynowane wcześniej filety. Ryba musi dusić się z warzywami przez mniej więcej pół godziny, ale należy ją w tym czasie kilka razy obracać na drugą stronę. Kiedy warzywa zmiękną, a ryba będzie gotowa, można serwować ją z ryżem jaśminowym albo brązowym.
Najnowsze komentarze