Podczas ćwiczeń organizm spala paliwo. Paliwo to jest przekształcane w energię, którą organizm wykorzystuje, aby pomóc sobie w pracy.
Ale na tym ćwiczenia się nie kończą. Organizm musi również uzupełniać paliwo zużyte podczas ćwiczeń. Jest to szczególnie ważne po ciężkich ćwiczeniach, kiedy organizm potrzebuje innej mieszanki składników odżywczych, w tym węglowodanów i białek, do odbudowy mięśni.
Często oznacza to spożywanie większej ilości pokarmu niż zazwyczaj, dlatego też posiłki potreningowe odgrywają tu ważną rolę.
Jeśli planujesz ćwiczyć, upewnij się, że zjadłeś posiłek lub przekąskę około 30-60 minut po zakończeniu treningu, jeśli nie wcześniej.
Posiłek potreningowy powinien dostarczać organizmowi węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla mięśni. Białko w diecie jest ważne dla naprawy i budowy nowych mięśni, a także dla uzupełnienia płynów utraconych podczas ćwiczeń.
Inne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, są ważne dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Jakie warto spożywać posiłki potreningowe przepisy ?
Najlepsze posiłki to te, które samemu się robi. (Jeśli nie jesteś kucharzem, powinieneś przynajmniej nauczyć się kilku dobrych przepisów). Dzisiejszy przepis: frytki ze słodkich ziemniaków.
Frytki ze słodkich ziemniaków są łatwe do zrobienia i dobre dla Ciebie. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i zawierają dużo witaminy A, błonnika i beta karotenu.
Frytki ze słodkich ziemniaków z Twojego dzieciństwa były prawdopodobnie zrobione z plastrów ziemniaków i smażone na głębokim tłuszczu. To nie jest dla Ciebie zdrowe.
Składniki do tego przepisu to:
- 1 słodki ziemniak
- 1 mała cebula
- 2 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Obrać słodkiego ziemniaka, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki o grubości 1/2 cala. Umyj i osusz dobrze słodkiego ziemniaka i cebulę.
Rozgrzać olej w dużym garnku. Kiedy będzie gorący, dodać plasterki słodkiego ziemniaka. Smażyć, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, około 8 minut.
Odsączyć frytki z ziemniaków na papierowych ręcznikach. Posypać solą i pieprzem do smaku.
Podawać z ketchupem, majonezem lub sosem barbecue.
Kurczak i ryż plus pomidory
Aby rozwinąć umiejętności kulinarne, które pozwolą mi przygotować kurczaka na parze z ryżem,
muszę nauczyć się kilku sztuczek.
Po pierwsze, muszę się nauczyć, jak gotować kurczaka na parze.
Kurczak jest gotowany na parze od tysięcy lat, ale w dawnych czasach robiono to nad ogniem. Kurczak gotowany na parze dzisiaj jest prawie na pewno kantoński, co oznacza po chińsku, że ma dużo imbiru. Imbir jest niezwykły w chińskiej kuchni, więc przepis prawdopodobnie pochodzi z innego miejsca, prawdopodobnie z Azji Środkowej, gdzie imbir jest wszechobecny.
Kurczaka muszę gotować powoli, żeby nie wysechł.
Ryż natomiast jest niezwykły w chińskiej kuchni. Ryż nie jest zbyt powszechny w Chinach, ale jest powszechny w Japonii, Korei i Wietnamie. Ryż musi mieć specjalne właściwości. Musi być kleisty. Musi być najpierw ugotowany, a następnie wymieszany z kurczakiem.
Wreszcie, muszę użyć wielu przypraw.
Najnowsze komentarze