piątek, 29 listopada, 2024

Ananas to pyszny, soczysty i słodki owoc, który zawiera sporo witamin, w szczególności witaminę C oraz dużo soli mineralnych. Wpływają one korzystnie na stan naszej skóry, łagodzą stany zapalne. Jedzenie ananasa pozwoli nam uwolnić się od dokuczliwej zgagi. Warto również wiedzieć, że jest niskokaloryczny, co jest szczególnie ważne dla osób będących na diecie. Ananasy stanowią doskonałe uzupełnienie deserów, np. świetnie komponują się z goframi z bitą śmietaną czy też jako dodatek do koktajli bądź galaretek. Stanowią również niebanalne uzupełnienie dań na słono – są dodatkiem do mięs lub do pizzy. Często sięgamy po owoce w puszce – w plastrach bądź też pokrojone w kostkę – tak jest nam najprościej. Jednak owoce z puszek tracą sporo swoich cennych właściwości odżywczych. Dlatego powinniśmy jak najczęściej decydować się na zakup świeżych owoców.

Wybór ananasa

Kupując ananasa, czy to na straganie czy w supermarkecie, przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na jego kolor. Jak wybrać ananasa który będzie nam najbardziej smakował ? Jeżeli owoc jest zbyt zielony – oznacza to, iż jest jeszcze niedojrzały, natomiast okaz o bardzo żółtej barwie, i w dodatku miękki, może być zbyt dojrzały. Przejrzały owoc ma lekko sfermentowany smak i zapach i nie nadaje się do spożycie. Powinniśmy też dokładnie przyjrzeć się łuskom owocu i wybrać taki okaz, który posiada je względnie równe, przylegające, niepowyginane. Taki owoc z pewnością najbardziej będzie nam smakował, a jego smak będzie słodki i wyrazisty.
Istnieje też pewnego rodzaju trik, który pozwala nam określić, czy owoc jest dojrzały. Wybieramy pośród zielonych liści ananasa najmniejszy, z samego środka i próbujemy go wyjąć. Jeżeli liść wychodzi gładko, bez problemu – oznacza to, iż trafiliśmy na dojrzały owoc!
Jeśli nie chcesz spożywać owocu od razu po zakupie, możesz nabyć w sklepie lekko zielonego, niedojrzałego jeszcze ananasa. Stawia się go w kuchni „do góry nogami” – wtedy cukry, które znajdują się w jego trzonku spłyną w głąb miąższu i rozejdą się po całym owocu, co przyspieszy proces jego dojrzewania.

Uroda

Kategorie

Porady wizażystki

Najnowsze komentarze

    cosmetix sklep Warszawa

    Ananas to pyszny, soczysty i słodki owoc, który zawiera sporo witamin, w szczególności witaminę C oraz dużo soli mineralnych. Wpływają one korzystnie na stan naszej skóry, łagodzą stany zapalne. Jedzenie ananasa pozwoli nam uwolnić się od dokuczliwej zgagi. Warto również wiedzieć, że jest niskokaloryczny, co jest szczególnie ważne dla osób będących na diecie. Ananasy stanowią doskonałe uzupełnienie deserów, np. świetnie komponują się z goframi z bitą śmietaną czy też jako dodatek do koktajli bądź galaretek. Stanowią również niebanalne uzupełnienie dań na słono – są dodatkiem do mięs lub do pizzy. Często sięgamy po owoce w puszce – w plastrach bądź też pokrojone w kostkę – tak jest nam najprościej. Jednak owoce z puszek tracą sporo swoich cennych właściwości odżywczych. Dlatego powinniśmy jak najczęściej decydować się na zakup świeżych owoców.

    Wybór ananasa

    Kupując ananasa, czy to na straganie czy w supermarkecie, przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na jego kolor. Jak wybrać ananasa który będzie nam najbardziej smakował ? Jeżeli owoc jest zbyt zielony – oznacza to, iż jest jeszcze niedojrzały, natomiast okaz o bardzo żółtej barwie, i w dodatku miękki, może być zbyt dojrzały. Przejrzały owoc ma lekko sfermentowany smak i zapach i nie nadaje się do spożycie. Powinniśmy też dokładnie przyjrzeć się łuskom owocu i wybrać taki okaz, który posiada je względnie równe, przylegające, niepowyginane. Taki owoc z pewnością najbardziej będzie nam smakował, a jego smak będzie słodki i wyrazisty.
    Istnieje też pewnego rodzaju trik, który pozwala nam określić, czy owoc jest dojrzały. Wybieramy pośród zielonych liści ananasa najmniejszy, z samego środka i próbujemy go wyjąć. Jeżeli liść wychodzi gładko, bez problemu – oznacza to, iż trafiliśmy na dojrzały owoc!
    Jeśli nie chcesz spożywać owocu od razu po zakupie, możesz nabyć w sklepie lekko zielonego, niedojrzałego jeszcze ananasa. Stawia się go w kuchni „do góry nogami” – wtedy cukry, które znajdują się w jego trzonku spłyną w głąb miąższu i rozejdą się po całym owocu, co przyspieszy proces jego dojrzewania.