piątek, 29 listopada, 2024

Kuchnia chińska, charakteryzująca się używaniem wielu przypraw i wyrazistością, podbija każdego roku coraz więcej serc. Jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale również pełna różnych składników, których połączenie podbija języki. Nie potrzeba dalekich podróży, można jej bowiem skosztować we własnym domu. Co przygotować na początek? Smaczne danie chińskie z kurczakiem i ryżem stanie się przedsmakiem kuchni Państwa Środka w polskim domu.

Pięć smaków na talerzu

Kuchnię chińską wyróżnia to, że jej potrawy można podawać tak, by odczuć każdy z pięciu smaków: ostry, słodki, słony, kwaśny i gorzki. Sprzyja temu nie tylko odpowiedni dobór składników, ale również używanie wielu przypraw, sosów i past.

W zależności od regionu Chin można skosztować ostrej zupy syczuańskiej czy też zdecydowanie łagodniejszej, pierożków czy sajgonek. Kuchnia chińska poza bazą, jaką jest ryż, wykorzystuje również mięso, ryby, owoce morza oraz warzywa. Decydując się na jej spróbowanie we własnej kuchni, na dobry początek warto przygotować danie z ryżem i kurczakiem, które nie jest trudne, a przy tym pozwoli zapoznać się ze smakiem Państwa Środka.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (białego lub brązowego)
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • odrobina sosu sojowego
  • papryka ostra
  • przyprawa curry
  • oregano
  • 1 mała łyżeczka startego imbiru
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie

Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać ryż i gotować według instrukcji na opakowaniu.
Filety z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić na drobne kawałki, kostki lub paski. Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy, curry, ostrą papryką i miód. Wrzucić do niej kurczaka.
Wszystkie warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Wrzucić kurczaka, podsmażać na średnim ogniu. Dodać pokrojone warzywa i kukurydzę z puszki. Dodać starty imbir i odrobinę przyprawy curry.
Dodać do smaku oregano i sos sojowy.
Podlać dwiema łyżkami wody.
Na talerze wyłożyć ryż, na niego potrawkę z kurczaka.

 

Uroda

Kategorie

Porady wizażystki

Najnowsze komentarze

    cosmetix sklep Warszawa

    Kuchnia chińska, charakteryzująca się używaniem wielu przypraw i wyrazistością, podbija każdego roku coraz więcej serc. Jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale również pełna różnych składników, których połączenie podbija języki. Nie potrzeba dalekich podróży, można jej bowiem skosztować we własnym domu. Co przygotować na początek? Smaczne danie chińskie z kurczakiem i ryżem stanie się przedsmakiem kuchni Państwa Środka w polskim domu.

    Pięć smaków na talerzu

    Kuchnię chińską wyróżnia to, że jej potrawy można podawać tak, by odczuć każdy z pięciu smaków: ostry, słodki, słony, kwaśny i gorzki. Sprzyja temu nie tylko odpowiedni dobór składników, ale również używanie wielu przypraw, sosów i past.

    W zależności od regionu Chin można skosztować ostrej zupy syczuańskiej czy też zdecydowanie łagodniejszej, pierożków czy sajgonek. Kuchnia chińska poza bazą, jaką jest ryż, wykorzystuje również mięso, ryby, owoce morza oraz warzywa. Decydując się na jej spróbowanie we własnej kuchni, na dobry początek warto przygotować danie z ryżem i kurczakiem, które nie jest trudne, a przy tym pozwoli zapoznać się ze smakiem Państwa Środka.

    Składniki:

    • 2 woreczki ryżu (białego lub brązowego)
    • 500 g filetów z kurczaka
    • 1 cebula
    • 1 papryka czerwona
    • 1 puszka kukurydzy
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki miodu
    • odrobina sosu sojowego
    • papryka ostra
    • przyprawa curry
    • oregano
    • 1 mała łyżeczka startego imbiru
    • sól, pieprz
    • olej lub masło do smażenia

    Przygotowanie

    Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać ryż i gotować według instrukcji na opakowaniu.
    Filety z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić na drobne kawałki, kostki lub paski. Przyprawić solą i pieprzem.
    Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy, curry, ostrą papryką i miód. Wrzucić do niej kurczaka.
    Wszystkie warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie paski.
    Na patelni rozgrzać olej lub masło. Wrzucić kurczaka, podsmażać na średnim ogniu. Dodać pokrojone warzywa i kukurydzę z puszki. Dodać starty imbir i odrobinę przyprawy curry.
    Dodać do smaku oregano i sos sojowy.
    Podlać dwiema łyżkami wody.
    Na talerze wyłożyć ryż, na niego potrawkę z kurczaka.